Țările care s-au săturat de turiștii români și nu numai. Sunt destinații favorite de vacanță

de: Ozana Mazilu
04 06. 2024

Turismul global este în plină expansiune, dar nu toată lumea este mulțumită de acest fapt.

Spre exemplu, în Palma de Mallorca, Spania, la sfârșitul lunii mai, aproximativ 10.000 de persoane au protestat pe străzi împotriva turismului excesiv, susținând că acesta face viața insuportabilă pentru localnici. Mesajele de pe pancartele improvizate reflectau nemulțumirea față de numărul mare de turiști străini.

Nu mai vor turiști

De ce apare brusc acest sentiment de nemulțumire în locuri unde turiștii erau normă de zeci de ani? Răspunsul este complex. Pandemia de Covid-19 a avut un impact semnificativ, dar și faptul că tot mai mulți oameni își permit acum să călătorească. Anul 2024 se preconizează a fi unul record pentru turism, depășind nivelurile din 2019.

În Insulele Baleare din Spania, cererea post-pandemie a dus la creșterea chiriilor, astfel încât localnicii sunt excluși din orașele lor natale. Un bucătar din Ibiza trăiește în mașina sa de trei ani din cauza prețurilor ridicate. Problema este similară în Insulele Canare, unde turismul contribuie cu 35% la PIB și 40% la locurile de muncă. Creșterea necontrolată a cazărilor turistice a dus la creșterea prețurilor și la lipsa locuințelor accesibile pentru localnici.

În Veneția, o destinație turistică populară, numărul locuitorilor a scăzut sub 50.000, comparativ cu peste 150.000 în anii ’70. În ciuda restricțiilor impuse navelor de croazieră, locuitorii încă se confruntă cu probleme de locuire, numărul paturilor pentru turiști depășindu-l pe cel al paturilor pentru localnici.

Taxe pentru turism

Pentru a contracara supraaglomerarea, unele destinații au introdus taxe de acces pentru turiști și au crescut tarifele de intrare la atracțiile populare. În Veneția, de exemplu, se testează o taxă de 5 euro pentru turiștii de o zi. Alte soluții includ încurajarea călătoriilor în afara sezonului de vârf și dispersarea turiștilor către destinații alternative mai puțin aglomerate.

În Hallstatt, Austria, un sat alpin pitoresc, turiștii depășesc cu mult numărul rezidenților, ajungând la aproximativ 10.000 de vizitatori zilnic. Localnicii au blocat tunelul de acces în oraș anul trecut, nemulțumiți de impactul turismului asupra vieții lor cotidiene.

Emergența noilor piețe turistice, cum ar fi India, unde clasa de mijloc afluentă crește rapid, adaugă presiuni suplimentare asupra destinațiilor populare. În 2023, 27 de milioane de turiști indieni au călătorit internațional, iar acest număr este de așteptat să crească la 70 de milioane până în 2030.

În fața acestei creșteri masive a turismului global, multe destinații populare se confruntă cu provocări majore legate de sustenabilitate și calitatea vieții localnicilor. Un echilibru delicat trebuie găsit între beneficiile economice ale turismului și impactul acestuia asupra comunităților locale.